Hai semua , resepi kali ini adalah PAVLOVA , sejenis dessert yang berasal dari AUSTRALIA . Pertama kali afra mengenali PAVLOVA adalah dari kak risha , sedap bila dimakan ketika sejuk2 tapi tidak sesuai dimakan selalu kerana ia agak manis . Kerana terlalu obses nak tahu , afra search dlm internet , dan alhamdulillah percubaan pertama dari afra menjadi . Jom belajar buat PAVLOVA bersama afra ..
BAHAN2 : 4biji telur putih , 1 cawan gula kastor , 1/2 sudu kecil esen vanila , 1 sudu kecil cuka makanan , 1/2 sudu makan tepung jagung .
TOPPING : 1 cawan (240ml) whipping cream , 1 1/2 sudu makan gula icing , 1/2 sudu kecil esen vanila
CARA2 :
1 - Pukul telur putih sehingga kembang . Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga putih telur kembang sepenuhnya ( tips : jangan biarkan telur putih bercampur dengan telur kuning semasa mengasingkan telur putih nanti ia akan mempengaruhi kualiti putih telur )
2- Masukkan esen vanila,cuka dan tepung jagung ke dalam adunan . Kacau dengan spatula/senduk dengan perlahan-lahan .Tanda meringue dah jadi ialah bila warnanya putih berkilat dan adunan tidak jatuh semasa ditelangkupkan .
3- Buatkan bulatan di atas kertas minyak . Tuangkan meringue di atas kertas minyak itu dan bentuk/ratakan mengikut bulatan yang telah dibuat .
4- Panaskan ketuhar sekitar 15minit . Kemudian , masukkan meringue ke dalam ketuhar dan bakar selama lebih kurang 1 jam pada suhu 130 darjah C .Setelah masak , tutup suis dan biarkan pavlova sejuk di dalam ketuhar sebelum dikeluarkan .
5- Sementara itu , pukul whiping cream bersama gula icing dan esen vanila sehingga kembang .Jika malas , boleh beli whiped cream yang readymade. Lagi mudah dan jimat masa .
BAHAN LAIN : gunakan buaha-buahan segar(yang masam) mengikut kesukaan anda . Contohnya , strawbery , blueberi , kiwi , kiub nenas , anggur hitam,hijau,merah , laici , longan , mangga . is up to u .
6- Bila pavlova dah sejuk , ratakan topping tadi di atas permukaan pavlova . Hiaskan dengan buah-buahan segar . Selamat mencuba :D
No comments:
Post a Comment